Mariëlle Vrijvogel
 

Inca Sjamanisme

Het Inca sjamanisme is al vele duizenden jaren oud en wordt beoefend door de Q'eros in Peru. De Q'eros zijn rechtstreekse afstammelingen van de Inca bevolking en leven op grote hoogte boven zeeniveau in de bergen. Ze staan bekend als de bewakers van de Andes wijsheid en leiden een werkend leven met diep respect, liefde en verbinding met de natuur. Ze brengen offers aan Pacha Mama ( Moeder Aarde), de Apu's (berggeesten) en andere Spirits van de aarde en de Kosmos in ruil voor hun welzijn, dat van hun gemeenschap, hun dieren en hun gewassen. Zij leven volgens het voor hen heilige principe van Ayni, wederkerigheid, waarbij je uit liefde geeft, zonder daar direct iets voor terug te verwachten. Wetende dat wanneer je uit liefde geeft, dit ooit weer bij je terug komt. 

De familie Apaza Machacca is één van de Q'eros families die in deze nieuwe tijd hun authentieke kennis delen. Don Alejandro, zijn zus Dona Maria, Don Justo en Don Raoul (kinderen van Don Alejandro) reizen sinds een aantal jaren over de wereld om onderwijs te geven in de eeuwenoude rituelen en wijsheden uit hun familielijn. Ook in Nederland zijn er inmiddels een aantal ingewijde Paqo's ( mannelijke sjamanen) en Nusta Paqo's ( vrouwelijke sjamanen), die op hun beurt deze rituelen en offers (despacho's) uit mogen voeren en delen met wie daarin geïnteresseerd is.

Als Nusta Paqo mag ook ik mijn aandeel hieraan bijdragen door het uitvoeren van de ceremoniën en iedereen die dit wil te helpen de verbinding met de natuur, Pacha Mama, de Spirits en de Kosmos te herstellen en te verdiepen.

Uit liefde voor mens, dier en natuur.

Machu Picchu

Apu Humantay

Apu Chicon